Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká píseň zahájila sérii vánočních a adventních koncertů

Pěvecký sbor Česká píseň zahájil dlouhou sérii letošních vánočních koncertů . Celkem letos absolvuje 13 koncertů, z toho 8 koncertů vlastních a 5 koncertů společně s Pošumavskou komorní filharmonií.  Zazní vánoční koledy v úpravě sbormistra České písně, Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby a další .  Prémiéru bude mít sbor  v Záblatí, Čkyni, Strakonicích, Jámě a v Plzni. V Plzni si zazpívá společně s pěveckým sborem Musica Amica pod vedením profesora Šmolíka. V letošním roce zavítá sbor během vánočního času i do zahraničí a to do Rakouska.  Srdečně všechny naše příznivce zveme. V rubrice "Připravujeme" je možno celý program sledovat a vybrat si podle svých časových možností.

 

Soustředění - LHENICE - Třešňový květ

17. - 19. 10. 2008

Tento víkend proběhlo soustředění ve Lhenicích. Bylo zaměřeno na vánoční přípravu koncertů, které se nezadržitelně blíží.

Hudební sborový  festival Vlachovo Březí

3 - 5.10. 2008

Sbor se tradičně jako každý rok zúčastnil Hudebního sborového festivalu ve Vlachově Březí. Tentokráte pouze jediný den, a to v neděli 5. října jako vystupujcí. Opět zazněly skladby jako Nabucco, Česká píseň od Bedřicha Smetany a další.

Rakousko - St. Georgen - "Kranzlsingen"

28. 9. 2008              

  V rámci projektu Hudební setkání 2008, který je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Společně dosáhneme více“, jsme se spolu s našimi novými přáteli Schnopfhagen Liederkranz z Oberneukirchenu  účastnili  velmi příjemné akce - oslavy 100 let existence pěveckého sboru Gesangsverein v Sant Georgenu an der Gusen v Rakousku.Slavnosti se zúčastnilo celkem 16 sborů. Zpívalo se za velikého zájmu posluchačů na celkem 7 různých místech, každý sbor vždy na čtyřech.Setkali jsme se nejen s přáteli z Schnopfhagen Liederkranz, ale i z Chorgemeinschaft Bad Leonfelden. Nejdříve se všech 16 sborů sešlo na náměstí, kde nás přivítala předsedkyně sboru paní Rosemarie Lieb-Mahr a starosta obce. Poté se každý sbor představil krátkou písní a před rozchodem na různá stanoviště jsme si společně zazpívali píseň o přátelství.


 Bylo krásné podzimní počasí.  Naše kroje měly - ostatně jako vždy - veliký úspěch. A samozřejmě i naše krásné lidové písničky. Lidé nás zastavovali, chválili vstoupení i kroje, někteří hovořili o Prachaticích, jako o krásném městě,.... Při závěrečném rozloučení všech sborů byl náš sbor - jako jediný -  vyzván, abychom se se všemi rozloučili naší českou písničkou.


 Strávili jsme velmi příjemné odpoledne a jsem přesvědčena, že s Gesangsvereinem St.Georgen/Gusen budeme nadále spolupracovat.

                                                                      Jana Holá

Koncert ke 111. výročí založení Gymnázia Prachatice

27. 9. 2008

Pěvecký sbor měl tu čest vystoupit ku příležitosti 111. výročí založení Gymnázia Prachatice.

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ

19. 9. 2008

Dne 19. září 2008 jsme vyprovodili na poslední cestě naší kamarádku a zakládající a dlouholetou členku sboru paní Vlastu Benešovou.

Zahraniční zájezd ITÁLIE

5. 9. - 14. 9. 2008

Cupra Marittima (u San Benedetta al Tronto)
(cestovní kancelář Quicktour, České Budějovice)
 
Zpočátku vše vypadalo jako běžný zájezd s cestovní kanceláří k moři,do apartmánů, s vlastním jídlem . Až na dvě maličkosti – po celou dobu pobytu s námi zůstával autobus, který jsme mohli za úplatu využívat dle přání, a díky paní delegátce Míše jsme měli trochu předjednáno zpívání při mši v Cupra Marittima -  místě našeho pobytu.Vybaveni bohatým notovým (vánočním) materiálem, cvičnými přenosnými klávesy,plnými taškami jídla, oblečením včetně koncertního jsme se vydali v pátek 5.září večer na Palmovou riviéru. Protože tentokrát náš sbor autobus zcela nenaplnil, jela s námi parta zpěváků z píseckého Sonitu včetně dvou zástupců z pelhřimovského sboru Záboj a dvě slovenské rodiny.
Odjezd proběhl bez problémů, stejně tak cesta uběhla poměrně rychle.Po ubytování a osvěžení ve velmi teplém moři máme první společnou zkoušku. Sympatický pan farář Don Luigino říká, že se těší na nedělní mši o jedenácté v kostele San Basso.
Večerní „seznamovací večírek“ na terase, s výhledem na moře i na měsíc nad starým městem, s kytarou, houslemi a pravým italským vínem a českými vuřty, teplá italská noc – zájezd se začíná slibně vyvíjet!
Nedělní mše jsou zřejmě u Italů velmi oblíbené – přestože je kostel veliký, je zaplněn do posledního místečka.A my zpíváme naši milovanou Missu brevis od Zdeňka Lukáše.Don Luigino vypadá velmi spokojeně. Na oplátku nás všechny hostí, nalévá i pravé mešní víno.A to není vše – nabídne se, že s námi pojede ve čtvrtek na výlet.Ale čtvrtek je ještě daleko, dnes je neděle – a nás čeká výlet do Sant´Omera.Je zde slavnost sv.Marie z Vika.Potkáváme procesí, panenku Marii vezou v bílém kabrioletu,který doprovází zástup lidí nesoucích svíčky.Připojujeme se.Přicházíme ke kostelu.Všude je plno lidí, stánky, různé atrakce.Klavírní koncert v kostele sv.Marie z Vika, komická Goldoniho opera – a přestože nechybí mnoho do půlnoci, i naše (původně neplánované) vystoupení sleduje mnoho diváků.
Pondělní výlet do Ascoli Piceno, druhého nejvýznamnějšího města oblasti Marche nás nadchl – více než dvě tisíciletí staré kamenné město s desítkami věží, kde každoročně první neděli v srpnu probíhá historické klání, kterého se účastní více než 1200 kostýmovaných aktérů.
Úterní dopoledne jsme nasávali atmosféru velikého trhu, zejména s oblečením a botami, nechyběly ale ani ryby, sýry, zelenina, květiny,..
Třicetistupňové horko a Vy slyšíte koledy? Nebojte se, to není úpal, to jen Česká píseň nacvičuje na terase program na letošní zimu.Můžete se přidat, jistě něco z toho znáte.
Středa – prostřední den pobytu, má být odpočinková.Toto pravidlo jsme dodrželi.Žádný výlet, pouze dopolední zkouška (terasu jsme vyměnili za méně horkou podzemní garáž, je tam přecejen větší klid) a večerní pěší výlet do starého města.Jak krásně se neslo Janáčkovo Graduale nad rozsvícenou Cuprou a stále klidným mořem!
Čtvrteční ráno začali někteří z nás změnou – jógou na pláži pod bedlivým okem slovenské paní cvičitelky.
Pokojnou dopolední zkoušku českého kmene narušil vpád skupiny Římanů následovanou tlupou Křováctva. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o mírumilovné kmeny, které přišly náš rod pouze pozdravit.Posíleni dalším přátelstvím jsme odpoledne navštívili Muzeum mušlí s nepřeberným množstvím nejrůznějších exponátů, zahráli si s donem Luiginem na schovávanou, kdy byli nakonec všichni vítězi a navštívili pětitisícové městečko Montalto s nádhernou monumentální katedrálou ze 16.století a muzeem papeže Sista 5.Don Claudio, pyšný na „svoji“ katedrálu,byl letos v Praze a i náš Chrám sv.Víta ho nadchl. Mimochodem, ostatky sv.Víta jsou uchovávány v obou těchto chrámech.
Na zpáteční cestě navrhuje don Luigino – pojeďme zítra do Ripatransone, bude tam zpívat jeden sbor, zařídím Vám, abyste také mohli vystoupit.
Páteční den začínáme jógou (respektive někteří z nás), dopolední zkouška koled, odpolední společná zkouška tak, abychom mohli dona Luigina překvapit při jeho odpolední mši, po které společně odjíždíme do městečka Ripatransone. Je to nádherné městečko, s nádhernou vyhlídkou do kraje (my bohužel přijíždíme za tmy,přestože je teprve půl osmé) – s cca 5 tisíci obyvateli, město vína, město olivového oleje.Ale také město domů všech možných architektonických slohů, 9 kostelů, město provoněné bylinkami - bazalkou, rozmarýnem a mnoha dalšími,město s nejužší uličkou v Itálii (má šířku pouhých 42 cm).
V kostele sv.Agostina, v biskupském museu sakrálního umění byla vernisáž dřevěných soch z 12. a dalších století,  většina pocházela ze soukromých sbírek.Italský sbor (prý jsou trochu ze severu) byl výborný. Tak výborný, že se nám ani nechce zpívat. Ale jsme již ohlášeni, nelze couvnout.Nejdříve si prohlédneme s paní průvodkyní všechny vystavené exponáty a teď již nezbývá než zpívat.Naštěstí nás nesmělost brzy opouští, Vašek diriguje jako o život, každý z nás zpívá s maximálním úsilím.A daří se! V Ripatransone pořádají každoročně říjnovou přehlídku sborů, vždy s jedním zahraničním hostem.Sbormistr musí dát na sebe kontakt, prý nás určitě příští rok pozvou.
A již je tady sobota – den odjezdu.Poslední jóga,poslední koupání, poslední pizza,zmrzlina,pivo,.. Během chvilky máme naloženo a již máme Cupru za zády.

Byl to krásný týden,plný horkého letního slunce,teplého moře s báječnými vlnami,naplněný hudbou (jedenácti hodinami zkoušek, čtyřmi vystoupeními, dalším zpíváním jen tak s kytarou nebo bez), humorem, bezstarostností, přátelstvím.

Oslavy 750 let obce LHENICE

30. 8. 2008

Poslední srpnovou sobotu se pěvecký sbor vypravil do  Lhenic, kde tento den proběhly oslavy 750 let vzniku obce. Sbor měl tu čest zahájit tyto slavnosti  lidovými písničkami a předvést se opět v lidových krojích.  Kromě tradičních staročeských trhů zde také vystoupily hvězdy jako je Ondřej Havelka.  

Teplé srpnové večery - Prachatice

29. 8. 2008

Smíšený pěvecký sbor se v letošním roce znovu podílel na akci Města Prachatice s názvem "Teplé srpnové večery".  Sbor se této akce zúčastnil již třetí rok po sobě.  Sešlo se nás poměrně hodně (hlavně sopránů- zaslouží si pochvalu), takže naše hlasy zněly jako zvon přes celé Velké náměstí.  Mezi klasikou zněly i lidové písně, spirituály.

Stodola Michala Tučného - Hoštice u Volyně

16. 8. 2008

 

I stalo se, že v době máje, lásky času, byli jsme osloveni paní Magdou Tománkovou z píseckého pěveckého sboru Sonitus, bychom se spolupodíleli na jedenáctém ročníku festivalu „Stodola Michala Tučného“. Návrh byl s radostí přijat a vyzbrojeni sveřepostí, vedle níž je Svatá válka vyznavačů Mahommetových pouhou bouří v sklenici vody, dali jsme se do díla.

Po několika důkladných zkouškách, při nichž členům sboru samou radostí tekly nervy a sbormistrovi mírně kapalo na karbid, nastala doba splnit své závazky a obdařit skromnou dávkou dědictví po Sv.Cecílii diváky v Hošticích u Volyně.

V den odjezdu bylo avšak nasnadě, že je od samého začátku všechno špatně. Na poslední chvíli se kopírovaly noty, z nichž jedny zatím nikdo ze sboru ani koutkem oka neviděl, to zaprvé. Druhým neblahým faktem byl arciukrutný dešťopád, jímž nebesa naše počínání od samého rána častovala, a konečným hřebem do rakve stala se zpráva, že hlediště obvykle bývá vyzbrojeno  zelinářskými výpěstky v různém stadiu rozkladu, jimiž si uvyklo – po důkladné konzultaci s lahví - vyjadřovat své sympatie interpretům. Tu byl sboru co vhodná kontraindikace na obé doporučen deštník.

Dlužno říci, že spojené mírové síly Sonitu a České písně projevily navzdory všemu zmiňovanému protivenství nebývalou chrabrost, takže o půl jedenácté SEČ mohla být započata společná zkouška přímo na místě činu. Jedině vzornou pílí všech zúčastněných a zákazem požívaní lihovin a jiných omamných látek v míře větší než malé, podařilo se už v půl osmé večer dosíci pozoruhodných výsledků, se kterými jsme se nemuseli bát předstoupit před hoštické. Nemuseli, ale báli. První výsledek se dostavil ihned: shodou okolností šlo o píseň „Pane můj“, během níž sbor prosebně upíral oči k báni nebeské a publikum často bralo jméno Boží nadarmo, vkládaje svá deštěm zbrocená čela do dlaní.

            ...Zcela poprávu se to svedlo na zvukaře.

Podruhé už to bylo lepší, ponuré mrmlání z prostor pod jevištěm mění se v potlesk,

ba je lze dokonce hovořit o mírném triumfu. Dík za to patří také panu Konopíkovi z kapely Tučňáci, který nás ve skladbách Bessie a That Lucky Old Sun výtečně sprovodil na kytaru a pomohl tak odvrátit hrozící zeleninový hodokvas (či kvaso-hod). To už se pozvolna blíží vrchol večera, atmosféra houstne a Petr se umoudřil, neb konečně přestává zavlažovat již beztak bažinatý palouk. Je kolem půlnoci, z bahna pod pódiem trčí trampské klobouky a výkvět jihočeského pěvectva nastupuje ku svému vrcholnému výkonu. Dámy přearanžují účesy, pánové otřou knír od pěnivého moku a jde se na to. Spolu se všemi interprety, různými Gondíky, Tesaříky, s Leonou Černou, Ondřejem Rumlem, Honzou Vyčítalem atd. pálíme do hlediště ostrými v podobě pecek „Rovnou, tady rovnou“, „Tam u nebeských bran“, a „Báječná ženská“. Vrcholem těchto pěchotních manévrů má být ohňostroj, jenže přichází zpráva, že zvlhl. Inu, co. Zbytečná pompa.

Účast na jedenáctém ročníku festivalu „Stodola Michala Tučného“ bude i tak památnou v mysli nás všech, kteří tam byli. A kdo tam nebyl...

                       

            všechny vás zdraví Vašek Kraus

 

            a děkuju vám, byli jste (jako obvykle) super.

 

Kvidské léto

5. 7. 2008 - Kvilda

První červencovou sobotu se sbor již třetí rok po sobě  účastnil kulturního programu v rámci Kvildského léta. Zatímco sezónu na Kvildě v předchozích dvou ročnících svým koncertem ukončil, v letošním roce měl tu čest sérii akcí a koncertů na Kvildě zahájit. Za zmínku jistě stojí, že koncert se uskutečnil v kostele sv. Štěpána, který z části dřevěný a přitahuje na Kvildě stále nemalý počet turistů.  Ze strany sboru je nutno zmínit, že na tomto koncertě měla premiéru již druhá skladba (z těch klasických) od našeho kolegy pana Františka Jančíka Cantate Domino.

"Kranzlsingen" Oberneukirchen Rakousko

29. 6. 2008

     V neděli jsme se zúčastnili slavnosti u příležitosti 135. výročí pěveckého spolku v Oberneukirchenu.Slavnost byla zahájena průvodem městečkem, kterého se zúčastnilo kromě orchestru celkem osm pěveckých sborů. Po slavnostním přivítání se jednotlivé sbory prostřídali na čtyřech pomyslných pódiích u čtyř místních kašen. Na závěr příjemně stráveného a "prozpívaného" odpoledne si všechny  pěvecké sbory společně zazpívaly místní hymnu.

 

Slavnosti Zlaté solné stezky

28. 6. 2008

Pěvecký sbor Česká píseň se tradičně jako každý rok zúčastnila hlavního průvodu Slavností Zlaté solné stezky.

Benefiční koncert "Vidíme srdcem"

27. 6. 2008

Pěvecký sbor Česká píseň měla tu čest a být jedním z účinkujících hostů benefičního koncertu "Vidíme srdcem". Koncert byl pořádán v rámci česko-slovenského projektu. Podílela se na něm občansko-prospěšná sdružení Rodinný dětský domov Sluníčko Vitějovice (za ČR) a Ambrelo (za SR). Hlavním hostem večera byla Zlatá slavice Lucie Bílá, dále pak včetně našeho sboru vystoupili : finalistky soutěže Slovensko hledá Superstar  Věrka Berkyová a Barbora Baluchová, Maroš  a Saša Bangovi, Trio Makabara, Petr Mira a Miro Matyščák ( řecké písně), dále houslista Kristián, taneční skupina T4 EVER, Lenka Kosinová, Dvojčata Vilnroterovi. Přestože se koncert konal v době konání Slavností Zlaté solné stezky, mnoho příznivců a nadšenců, které také viděli "srdcem", přišli na koncert a určitě si odnesli plno nejen hudebních zážitků. Celý večer nás provázeli slovem Jaroslav "Dárek" Černý a Saša Bangová.

Muzejní noc - Prachatice

16. 5. 2008

Prachatické muzeum se také přidalo k mezinárodnímu dni muzeí v České republice a v tento den, ve spolupráci s Městem Prachatice, se uskutečnila muzejní noc. Smíšený pěvecký sbor měl tu čest a mohl také  jako jeden z  účastníků kulturní části  přispět svým programem. Tentokráte byly na programu lidové písně. Zazněly písničky české, slovácké, slovenské. Jmenujme například Išiel Macek, Eště som sa neoženil, U našich stájů, Už vedou Martina, Jede sedlák a další. Nelze opomenout, že sbor zpíval mimo jiné v lidových krojích, proto věříme, že se náš koncert líbil nejen českým posluchačům, ale i zahraničním turistům, kteří si náš koncert přišli také poslechnout.

VI. Mezinárodní sborový festival - Freyung

2. - 4. 5. 2008

(Akce byla finančně podpořena Městem Prachatice)

Ve dnech 2.- 4.5. 2008 se konalo ve Freyungu mezinárodní setkání pěveckých sborů, které navazovalo na Mezinárodní festival pěveckých sborů Freyung - Prachatice - Rijeka, jehož tři ročníky proběhly ve Freyungu a po jednom v Prachaticích a v Rijece.Také nyní se sešly stálí účastníci, a to sbor Oratoriumsbor Rijeka, Kirchenchor Freyung, Piccolocoro a orchestr Praha a Prachatice reprezentoval náš sbor Česká píseň.Každý sbor měl v pátek vlastní vystoupení - ČP vystupovala v kostele v Mauthu, Piccolocoro ve Fürstencku a Oratoriumsbor Rijeka v Haizenbergu. Hlavním cílem setkání však byl sobotní slavnostní koncert ve farním kostele ve Freyungu. Na tomto koncertě se každý sbor představil dvěma skladbami (ČP zpívala skladby českých autorů - Fr.Jančíka a Zd.Lukáše).Vyvrcholením bylo společné provedení Magnificatu Fr.Schuberta za účasti orchestru a profesionálních sólistů z Chorvatska a Německa.Magnificat zpívalo společně 120 zpěváků. Koncert měl veliký úspěch nejen u posluchačů, ale velmi spokojeni byli i samotní aktéři.Koncertu samozřejmě předcházel společný nácvik. Každé hudební těleso mělo skladbu nastudováno, proto dvě společné zkoušky po cca 2 hodinách byly pro pana dirigenta Marka Valáška dostačující.Hlavní náplní našeho pobytu ve Freyungu byl samozřejmě zpěv, nicméně ve volných chvílích, někteří z nás navštívili bazén ve Waldkirchenu, prohlédli jsme si Eisenmannhaus s informačním centrem a zoologickou zahradou, podívali jsme se na čs.-německé hranice u Bučiny a na zpáteční cestě jsme vystoupali na vrchol Luzný.

Zástupci všech sborů byli přijati starostou města Freyung. Panu starostovi i všem zástupcům sborů jsme předali propagační materiály města Prachatice a sboru s logem České písně.  

Jarní benefiční koncert pro STROOM Dub o.p.s.

22. 4. 2008

Pěvecký sbor Česká píseň připravil Jarní benefiční koncert pro STROOM Dub o.p.s. v Městském divadle v Prachaticích. Jako hosty večera si pozval pěvecký sbor při ZŠ Národní, pěvecký sbor Fontána při SPgŠ, komorní ženský sbor Maraveja  a také samotné klienty z Centra Stroom Dub. Zazněly lidové písně ( a nejen ty) z Čech, Moravy a také od našich sousedů ze Slovenska. Největším úspěchem večera však bylo samotné vystoupení klientů ze STROOM Dub, kteří i přes svůj handicap, dokázali rozzářit slunce jak v srdci tak i na duši všem přítomným. Po ukončení koncertu bylo možné také přispět na dobro věci  a zakoupit si ve foyer divadla výrobky klientů Centra STROOM Dub, které byly opravdu velmi pěkné. 

Soustředění

13. 4. 2008

Tentokráte jsme se sešli k dalšímu našemu soustředění, které proběhlo v rámci přípravy na blížící se benefiční koncert v Městském divadle pro STROOM DUB o.p.s., kde hlavním tématem večera bude "lidová píseň". V květnu pak následuje  šestý mezinárodní hudební festival ve Freyungu, kde zazní společně již dříve zmíněná skladba Magnificat od Schuberta.

Velikonoční koncert

24. 3. 2008

Na velikonoční pondělí se sbor opět jako tradičně každý rok sešel ke svému dalšímu koncertu společně s Pošumavskou komorní filharmonií, pod vedením pana Karla Haymanna, v kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích. Zazněly skladby : Gounod - Missa Breve, Haendel - Halleluja, Ave verum anonym (tentokráte i s doprovodem orchestru),  Mozart - Ave verum , dále Jančík - Alleluja a Prašelj - Salve regina.

Soustředění

2. 3. 2008

Od nového roku se sbor schází nejen v pondělí , ale také každou poslední neděli v měsíci. Nejbližším koncertem sboru je Velikonoční koncert v kostele sv. Petra a Pavla na prachatickém hřbitově, proto se na zmíněné zkoušce se  pečlivě pilovaly skladby na tento koncert. Dále v květnu se sbor opět zúčastní Mezinárodního festivalu, tentokráte v německém Freyungu.  Skladbu Magnificat od Schuberta, která bude společnou skladbou všech sborů společně s orchestrem , jsme také pečlivě nacvičovali.

Výroční schůze

1.  2.  2008

Začátkem měsíce února se sešel pěvecký sbor ČP na dolní internátě SPgŠ, aby zhodnotil práci a úspěchy v loňském roce 2007. Zahájení provedla předsedkyně sboru. Uplynulý rok byl pro sbor velmi rozmanitý a velmi úspěšný. Za zmínku určitě stojí, že sbor absolvoval 25 koncertů (což je zhruba 2 měsíčně) a z toho: 6 samostatných, 4 společně s flétnovým souborem Píšťalka, 6 společně s PKF, 1 společně s píseckým sborem Sonitus a 8 zahraničních  společně s Němci, Rakušany, Chorvaty a Lotyšši.

TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT - Bavorov

5.  1.  2008

Tento první koncert v novém roce se uskutečnil opět v malebné obci Bavorov na Strakonicku. Bylo to takové velmi příjemné ukončení adventního a vánočního období. Zazněly skladby : Adeste fideles, Můj roztomilý slavíčku od J.J. Ryby - sólo Marie Weissová, doprovod PKF a Karel Haymann (příčná flétna) a Česká mše vánoční  J. J. Ryby . Na závěr si celý kostel zazpíval vánoční koledu "Narodil se Kristus Pán". V Rybově mši si sóla zazpívali, stejně jako na ostatních našich společných koncertech s PKF tito sólisté: soprán: Marie Weissová, alt: Martina Pivoňková, tenor: Václav Janovský, bas: Oldřich Jakubík. Účast bylo opravdu obrovská ( 400 lidí) , však také velký dík patří za organizaci člence našeho sboru paní Jiřině Motlové.