Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2010

22.12. Prachatice - kostel sv. Jakuba

     Předposlední akcí byla Rybova mše v Prachaticích v kostele sv.Jakuba. Doprovázela nás Pošumavská komorní filharmonie, dirigoval Karel Haymann.Toto vystoupení bohužel provázely i problémy. Ačkoliv biskpství koncert povolilo, došlo k tomu, že v kostele nebylo dost místa jak pro orchestru, tak pro sbor. Místo, které jsme chtěli použít , bylo zastavěno / zbytečně o den dříve / pódiem, které by v žádném případě vystupující neuneslo. Dopadlo to tak, že celý orchestr stál / s výjímkou violoncelistů / a sbor se tísnil v pravé postranní lodi, odkud jen s obtížemi mohl sledovat dirigenta. Obdiv si zaslouží jak hráči, ( z nichž někteří už jsou dost staří, smekáme před nimi klobouk, že vydrželi stát ), tak zpěváci, kteří museli všelijak vykukovat, aby zpozamohutného nosného sloupu zahlédli alespoň kousek taktovky pana Haymanna.  Ano sólisté na tom nabyli lépe. Obdiv patří i dirigentovi, který jako by nás všechny měl na ´´dálkové ovládání´.Ten byl značně rozladěný  z nastalé situace a ohodnotil ji slovy: ´´ Ve finále bude mít škodu církev a Pán Bůh´´. Přesto všichni hráli a zpívali s ohromným nasazením, takže výsledek byl zdařilý a zcela zaplněný kostel / lidé dokonce i stáli celou mši / odměnil účinkující dlouhotrvajícím potleskem. Nicméně příští ´´Rybovka´´ bude zcela nepochybně na osvědčeném místě v kostele sv.Petra a Pavla ve Starých Prachaticích.

                                                                             Libuše Dortová

17.12. Protivín

      Náš sbor vystupoval společně s píseckým sborem Sonitus v Protivíně.Za doprovodu PIKO / Píseckého komorního orchestru / pod taktovkou Václava Krause byla provedena Rybova mše. Oba sbory dohromady vytvořily takovou sílu, že nebylo volného místečka. Mezi námi by ani jablíčko nepropadlo. Od organizátorů jsme při při odchodu dostali všichni krásné přáníčko s malou keramickou rybičkou. /Oni na nás vždycky něčím pamatují./

                                                                               Libuše Dortová

16.12. Kamenný Újezd

        Česká píseň společně s Pošumavskou komorní filharmonií provedli Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Dirigoval Karel Haymann. Do ´´Kameňáku´´ jezdíme rádi  a Rybovu mši milujeme.Však ji také sbor rád zpívá, na poslední zkoušce před jejím uvedením prohlásil pan Haymann, že to už je 51 odehraných ´´Rybovek´´ . Pokud ale přihlédneme k tomu, že sbor zpívá i s jinými orchestry a jinými dirigenty, bude to číslo ještě značně vyšší.

                                                                         Podklad dodala Libuše Dortová

 

12.12.2010 - Příjezd paní Zimy v Prachaticích a 2. Adventní koncert ve Zdíkově

Druhou adventní neděli jsme strávili na Velkém náměstí v Prachaticích při akci příjezdu paní Zimy. Paní Zima se tomto roce se opravdu nedala zahanbit (co se týče sněhové nadílky) a za zpívání koled a vánočních spirituálů a písní, které zněly náměstím opravdu navodila tu správnou vánoční atmosféru. V podvečerní čas jsme absolvovali ještě jeden koncert a to ve Zdíkově, kam již pravidelně v tento čas jezdíme. Společně s námi vyrazila i Maraveja (ženský komorní sbor) z Prachatic.

28.11.2010 - 1. Adventní koncert na Libínském Sedle

První adventní koncert  proběhl v kostele sv. Anny na Libínském Sedle. Poprvé zazněla Kantáta od pana Františka Jančíka, zazněly vánoční koledy a pisně, které navodily příjemnou atmosféru pravého adventního a vánočního času.

Lublaň - Slovinsko

3.12.-5.12.2010

V tomto termínu se několik členů zúčastnilo společně s píseckým sborem Sonitus zájezdu do Lublaně , do Slovinska. Zazpívali si Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby.

Soustředění

21.11.2010

Nedělní odpoledne bylo věnováno soustředění, abychom se provedli tzv.generální zkoušku na adventní koncerty. Především jsme pilovali novou skladbu od pana Františka Jančíka, Kantáta sv. J.N.Neumanna, která náš člen napsal k výročí, které proběhne v příštím roce. Kantáta bude poprvé zpívána pouze v částech právě na adventních koncertech.

 
 

Mariánské Lázně

2.10. - 3.10.2010

První říjnový víkend se vypravil Smíšený pěvecký sbor Česká píseň do Mariánských Lázní. Vše se uskutečnilo na základě pozvání Smíšeného pěveckého sboru Fontána. Když jsme se v sobotu ráno konečně všichni sešli, nabrali jsme směr zámek Kozel. Měli jsme možnost si prohlédnout samotný zámek, výstavu soch od pana Olbrama Zoubka a podzimní zahradu, která v podzimním čase hrála všemi barvami. Pak jsme pokračovali směr Mariánské Lázně.

Po příjezdu do Mariánských Lázní nás bohužel přivítalo deštivé a mlhavé počasí. Ovšem naši náladu to nezkazilo. Když jsme se ubytovali, dali jsme si malou zkoušku a pak jsme vyrazili do kostela Nanebevzetí Panny Marie na zkoušku s místním sborem. Následovalo pohoštění, které pro nás připravil hostitelský sbor. Bylo opravdu vynikající. Ve volné chvilce mezi zkouškou a koncertem jsme shlédli zpívající fontánu. Jelikož byla tma, fontána byla barevně osvětlena a v duchu hudby i měnila barvy. Romanza a Vivere v podání italského tenora Andrea Bocelliho to byl opravdu obrovský zážitek.

Poté jsme se pomalu přesunuli do kostela na večerní koncert. Každý ze sborů představil svůj vlastní program a závěr patřil společně Misse brevis od Zdeňka Lukáše, kterou si vzal pod svou taktovku náš sbormistr Vašek Kraus. Poté jsme se znovu odebrali na malé posezení s místním sborem Fontána, kde jsme si společně zazpívali a zavzpomínali.

Náš druhý den začal prohlídkou města, kdy se nás ujala paní Rita Urbanová, manželka sbormistra sboru Fontána. Velmi nás učaroval oltář v pravoslavném kostele sv. Vladimíra, který byl opravdu unikátní. Naším velkým zážitek bylo, že jsme si zazpívali v tomto kostele skladbu Tebe poem. Náš zpěv přivolal zdejšího kněze, kterému se náš zpěv velmi líbil. 

Pak už jsme spěchali na zpívání při mši, pak znovu k fontáně, tentokráte byl na programu Petr Hapka a poté nás čekalo zpívání na orchestřišti uprostřed Kolonády.  Ani při tomto vystoupení nebylo o diváky nouze. Lidové i klasické skladby přilákaly skupinu lidí, na kterých bylo vidět, že je naše vystoupení zajímá i baví.

Pak už zbývalo domů nakoupit lázeňské oplatky a pomalu vyrazit na cestu zpět.

I když nám počasí moc nepřálo, určitě máme opět spoustu pěkných nových zážitků a snad i zkušeností.

 

 

´´Zpívání v dešti´´

  25.9.2010

    Přímo to svádí vypůjčit si název filmu , počasí nám totiž nebylo zrovna nakloněno. Však víte sami. Přesto jsme  se do rakouského městečka Schwertbergu těšili. Zpočátku jsme se pořád dívali s obavami na oblohu , ale pak nás to rychle přešlo. Z Prachatic jsme Vyjeli s menším zpožděním   / ona zapomnětlivost ten den byla nějak v dobré kondici/. Už před druhou odpolední hodinou jsme dojížděli do cíle své cesty a abychom dohnali časovou ztrátu , převlékali jsme se do krojů ještě za jízdy v autobuse. Trochu to připomínalo kuželky. Ono taky navléci na sebe několik vrstev oblečení chvilku trvá. Přesto jsme byli dost rychlé/í , ale do deště do deště se nám moc nechtělo. V tu chvíli jsme bylivelice spokojeni se svými velkými modrými deštníky s logem sboru Česká píseň.Báječně nás chránily , aby naše krásné / převážně bílou barvou se pyšnící / kroje nedoznaly úhony.

    Před vstupem do přírodního amfiteátru na nás už čekaly dvě příjemné dámy , naše hostesky. Na nádvoří jsme se tak jako jiné sbory vyfotografovali a přešli jsme na zastřešené pódium , kde už byly nastoupeny další sbory / celkem sborů bylo 12 /. Po slavnostním zahájení  ´´ Zpívání u studní ´´ / Kranzlisigen / a po projevech se každý sbor přestavil krátkou ukázkou  ze svého repertoáru. Náš sbormistr zvolil skladbu  Salve regina.

    Potom každý soubor obdržel  jakousi dlouhou silnější rovnou větev , či spíše kmínek mladého stromu. Na ní byl připevněný svazeček obilí. Při putování po jednotlivých stanovištích se na ní navazovaly další předměty , např. věnce zdobené plodinami , ovocem , uzeninami , malými lahvičkami naplněnými alkoholem.

    Z přírodní scény se sbory rozešly na jednotlivá stanoviště ve městě a tam se střídaly se svými vystoupeními. Naše první zastavení bylo v parku před pomníkem a památeční lípou , která je stějně stará jako místní pěvecký sbor. Zpívali jsme naštěstí v zakrytém altánku. Naše lidové písně se velice líbily , takže jsme přidávali další. Po malém občerstvení a dalším zpívání jsme přešli do středu městečka , kde jsme vystupovali v kryté hale / mimochodem v ní byla vystavena nová auta / což zajímalo naši mužskou čast sboru , dámy zase stihly obhlédnout kožené boty a kabelky.

    Třetí zastavení proběhlo na faře / v příjemném teplíčku /. I tam bylo hodně diváků a protože jsme  na přání přidávali další a další skladby , měli jsme co dělat , abychom stihly včas nasednout do autobusu , neboť nás čekala ještě cesta do německého Freyungu na večerní koncert. Nedalo nám to , abychom alespoň jedním očkem nenahlédli do místního farního kostela. Ovšem čas by naším nepřítelem. Takže hupky dupky do autobusu , převléknout do černého parádního oblečení a na cestu.  To by ovšem s námi musela dobře spolupracovat navigace a té se moc nechtělo. Místo ´´vlevo´´ zasadně tvrdila ´´ vpravo´´ a nebýt toho , že některí členové sboru jsou zkušenými řidiči , as by nám cesta přes Pasov trvala podstatně déle. Mimochodem večerně osvětlený Pasov a stříbrně se lesknoucí Dunaj má něco do sebe.

    Ještě maličké bloudění Freyungem ke gymnáziu , pak deštivým večerem přes malý parčík a neosvětlené schody a už jsme byli v krásné nové kapli značně moderně vybavené. Vysoký moderní kříž , barevné vitráže , nové kostelní lavice a skvělá akustika. Místní představitelka přivítala sbor a začal náš koncert duchovní a vážné hudby. Po vystoupení , které posluchači ocenili spokojeným potleskem / jako obvykle se velice líbilo Gloria z Keňské mše, v němž sólový part zpíval sbormistr Václav Kraus /, jsme už docela rádi zamířili k domovu.Cesta utekla poměrně rychle.

    Sobota byla sice náročná , ale měli jsme všichni pocit dobře odvedené práce v podobě dvou odlišných vystoupení a jsme si jistě , že jsme deštěm uplakaný den našim posluchačům alespoň o něco zpříjemnily.

    Pravda , doma všichni zmoklé oblečení sušili a nasledně druhý den žehlili a dávali i jinak do pořádku , ale stálo to za to.

 

                                                                          Mgr.Libuše Dortová

   

Podzimní koncert na zámku Kratochvíle

  17.9.2010 

    V pátek 17. září se uskutečnil další z koncertů na počest 25. výročí založení našeho smíšeného pěveckého sboru. Konal se v příjemném prostředí zámku Kratochvíle. Hostem koncertu byl náš spřátelený pěvecký sbor Sonitus z Písku. Ze zdravotních důvodů  se bohužel omluvil další

pozvaný host německý soubor Stube´n musí z Freyungu. Krásné skladby přednesené oběma sbory samostatně i jejich společné vystoupení byly důstojnou oslavou sborového zpěvu a naplnily radostí a pohodou nejen naše posluchače ale i zpěváky samé.

   

RAKOUSKO - Saint Michael im Lungau

4.6.-6.6.2010

Sbor Česká píseň se zúčastnil ve dnech 4.-6.6.2010 mezinárodního sborového festivalu "Feuer und Stimme" v rakouském St.Michael /Lungau. Na festivalu vystupovalo celkem 19 sborů, většinou rakouských, ale byli tam i Slovinci a Norové. Sbory byly různé - ženské, mužské, smíšené, kvartet, oktet, 20 členné, ale i 45 členné (jako např. náš - vypomohlo nám několik členů píseckého Sonitu). Byl to víkend plný zpěvu. Hned v pátek se při slavnostním zahájení, kdy každý sbormistr zapálil symbolicky jednu svíčku, každý sbor představil jednou písní. Na společném pátečním večeru se již každý sbor prezenoval krátkým programem.
Hlavní koncerty probíhaly v sobotu .Náš sbor vystupoval na 2 koncertech - v kostele a na zámeckém
nádvoří. Úroveň většiny sborů byla velmi dobrá. Již tradičně se velmi líbily naše kroje. Bylo krásné slyšet - Česká píseň, Prachatice, …..
Organizátoři nám připravili i výlet na Katschberg, nebe bylo azurové, sluníčko pálilo, z kopců se ozývaly písně dalších sborů.
V neděli jsme se zúčastnili průvodu a polní mše, kterou všechny sbory společně doprovázely.
Byl to krásný víkend plný sborového zpěvu, kdy jsme měli možnost porovnat úroveň našeho sboru s ostatními. Mimochodem - již jsme dostali pozvání na příští rok na červnový festival AUFHORCHEN,, který se koná v německém městě Groß Gerungs.

POCTA FRANTIŠKU JANČÍKOVI

21.5.2010

Česká píseň a František Jančík, tak zněl název koncertu, který se uskutečnil ve Sklepích Staré radnice v Prachaticích. Pan František Jančík je členem sboru, ale především skladatel, který svými díly rozdává radost kolem nás. Je dvorním skladatelem sboru, prachatického klarientového kvarteta a ženského komorního sboru Maraveja. Koncert se uskutečnil jako poděkování  k jeho významnému jubileu, které pan Jančík oslaví v srpnu tohoto roku.  Na koncertě zazněly některé skladby v prémiérovém podání. 

VODŇANSKÉ RYBÁŘSKÉ DNY

19. 5.2010

V rámci oslav kulatého výročí rybářských dnů ve Vodňanech měla Česká píseň možnost účinkovat společně s Netolickými Vrabčáky a ženským vodňanským sborem Regina v Motlitebně Církve bratrské ve Vodňanech. Netoličtí Vrabčáci byli už za mých dětských let, co jsem působila v pěveckém sboru Jaro při ZŠ Vodňanská, velmi uznávaným sborem. Své kvality opět výrazně potvrdil sbor i při včerejším koncertě.  Další sbor, který byl nejmladším z účinkujících, byl ženský sbor Regina z Vodňan. Na to, že sbor pracuje pouhé dva roky, byl jeho výkon fascinující.  V podání tohoto sboru zaznělo i několik písní našemu sboru velmi známé, ať už  Má hvězda od Bedřicha Smetany, U našich stájů či Jede Sedlák. Závěr patřil písni Halleluja ze známého dětského filmu Shrek, kde si sólo zazpívala osobně sbormistryně Reginy. Na úplný závěr zazněla píseň Veď mně dál, cesto má. Česká píseň má opět o jednu velmi bohatou a příjemnou zkušenou navíc.

PRAHA - Vyšehrad, LOUNY

1. 5. 2010

 

Česká píseň na Vyšehradě

 

            První máj byl pro smíšený pěvecký sbor Česká píseň  dnem plným příjemných zážitků nejenom z rozkvetlé a sluncem zalité Prahy. Díky paní místostarostce Haně Rabenhauptové jsme měli možnost zapojit se do slavnostního každoročního setkání krajů Má vlast 2010, které je věnované všem těm, kteří zvelebují zanedbaná místa. Akci pořádala Asociace Entete Florale CZ - Souznění a.s., Národní kulturní památka Vyšehrad a Hlavní město Praha ještě spolu s dalšími organizacemi. 

            V rámci slavnostního uvítání za Jihočeský kraj předávala Praze atribut kamenné srdce Mé vlasti RNDr. Jana Krejsová. Také členové souboru měli možnost si na kamenné srdce sáhnout. Po oficiálních projevech jsme si prošli stanoviště některých krajů, ochutnali jsme různé krajové speciality. U našeho prachatického stánku jsme se sešli kromě paní Hany Rabenhauptové také s doktorkou Krejsovou, která vlastnoručně připravovala malé chuťovky . Ocenili jsme skvělé propagační materiály týkající se našeho města. Nezapomněli jsme se zajít podívat na náš „břečťan“, který tam loni zástupci města Prachatice vysadili.

            V 11 hodin převlečeni v lidových krojích jsme vystoupili s „voničkou“ lidových písní z Čech, Moravy i ze Slovenska. Nejenom naše písně, ale také naše kroje přilákaly řadu posluchačů. I cizincům se písně velice líbily. Skupina anglických turistek zase obdivovala vyšívané zástěry, čepce, živůtky i vety.

            Po krátké přestávce na převlečení do černého „gala“ náš soubor vystoupil s programem složeným z vážné hudby, zazněly v něm rovněž spirituály.

            Tím ale pro nás den neskončil. Pokračovali jsme do Loun, kde jsme se zúčastnili benefičního koncertu u příležitosti memoriálu Karla Raise. Protože týž den se ve městě konalo mezinárodní setkání vozíčkářů spojené také s jejich různými soutěžemi, výtěžek z koncertu byl věnován na činnost okresní organizace Svazu tělesně postižených v Lounech.

            Koncert se konal v kostele svatého Petra který je mimochodem nejstarší dochovanou stavbou ve městě, pochází ze 13. století. V jeho krásném gotickém interiéru jsme měli vystoupení složené z různých žánrů. Náš koncert měl velký ohlas u přítomných posluchačů, mezi nimiž byla i skupina Francouzů. Nejvíce se zřejmě líbil úryvek z Keňské mše, kde sólový part zpíval sám sbormistr pan Václav Kraus.

            Po vystoupení obou sborů následovalo společné setkání České písně se členy pěveckého sboru Harmonie, který vede Jiří Kurka. Sbory lehce našly společnou řeč a do budoucna plánují některé aktivity ve vzájemné spolupráci.

            Do Prachatic se sbor vracel pěknými dojmy a zážitky. Věříme, že jsme posluchačům rozdali kousek něčeho krásného, čímž hudba rozhodně je.

 

                                                                               Libuše Dortová

 

 VELIKONOCE

4 .4. 2010  LIBÍNSKÉ  SEDLO 

5 .4. 2010  PRACHATICE - KOSTEL SV.PETRA  A PAVLA

Letošní velikonoční svátky byly obohaceny dvěma akcemi sboru. První "premiérovou" akcí byl koncert v kostele sv. Anny na Libínském Sedle. Tento samostatný koncert sboru byl v režii vážné a klasické hudby.  Druhou akcí bylo tentokráte "tradiční" zpívání společně Pošumavskou komorní filharmonií při mši v kostele sv. Petra a Pavla, bez kterého si řada členů velikonoční svátky již nedokáže představit. V letošním roce sbor oprášil z dřívějšího repertoáru od W.A.Mozarta Lacrimosu a Dies Irea.

JARNÍ KONCERT 

12. 3. 2010  PÍSEK

Pomalu se stávají tradicí jarní a podzimní koncerty s píseckým sborem Sonitus.  Jarní koncert se znovu uskutečnil v kostele sv. Trojice v Písku.  Sbory vystoupily jak každý zvlášť se svým programem, tak se společným, kde v každém případě měla největší úspěch skladba Missa Kenya - Gloria, která zde mimo jiné zazněla v prémiéře obou sborů. Kromě této skladby byly prémiérové (společně) i skladby Caelic Blessing, Ave Maria.  Oba sbory se opět sejdou společně na podzimním koncertě, který se znovu jako v loňském roce bude konat na zámku Kratochvíle.

 VÝROČNÍ SCHŮZE

7.2.2010 PRACHATICE

 První únorovou neděli se konala sborová výroční schůze. Byly zhodnoceny výsledky loňského roku, popřálo se jubilantům našeho sboru.

TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT

2.1.2010  BAVOROV

Již po čtvrté se sešel v kostele v Bavorově sbor Česká píseň a Pošumavská komorní filharmonie na tříkrálovém koncertu. Tento koncert se stal opravdu velkou tradicí. Vždy v plném kostele lidí zní tóny České mše J.J.Ryby opravdu grandiózně. Mezi hosty zasedla i naše členka paní Jiřinka Motlová, což bylo pro nás velkou poctou a hlavně radostí. Paní Motlová byla hlavní organizátorkou zrodu tohoto již tradičního tříkrálového koncertu.