Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva

 

Činnost pěveckého sboru Česká píseň Prachatice – rok 2008

 

 

V právě uplynulém roce prožil sbor Česká píseň mnoho hezkých chvil při společných vystoupeních, ale postihly ho i smutné události. Zemřela věrná členka sboru paní Vlasta Benešová, která zejména v prvních letech života sboru vystupovala často jako sólistka. 19.9. se s ní přišel rozloučit  téměř celý sbor. Nepodařilo se pro nezájem členů sboru realizovat zájezd do běloruského družebního města Rogačov.

 

Hlavním tématem koncertů, na kterých jsme vystupovali, byli lidové písně. Některé jsme si připomněli z dřívějšího nastudování, některé pro nás složil pan František Jančík i náš sbormistr Vašek Kraus.

Vedle tradičních spolupracujících sborů Chorgemeinschaft Bad Leonfelden, Kirchenchor Freyung, Riječki oratorski zbor, písecký Sonitus, flétnového souboru Píšťalky a orchestru Pošumavská komorní filharmonie jsme navázali další spolupráci - zejména s rakouským mužským sborem Schnopfhagen Liederkranz Oberneukirchen, se kterým jsme se sešli dokonce třikrát na vystoupeních v Rakousku i u nás, a s panem profesorem Šmolíkem, který vede sbor Musica amica v Plzni. Zpívali jsme za doprovodu čtyř orchestrů (Pošumavská komorní filharmonie, Picollo coro a orchestra, Písecký komorní orchestr a plzeňský orchestr), pod taktovkou čtyř sbormistrů nebo dirigentů (Vašek Kraus, Karel Haymann, profesor Šmolík, Marek Valášek).Kromě pravidelných a 6 mimořádných zkoušek  ( s orchestrem nebo jiným sbormistrem)  jsme měli 3 celodenní a dvě třídenní soustředění.

Počet a pestrost  tradičních akcí se rozšiřuje.Již po mnoho let vystupujeme společně s PKF při velikonoční mši v kostele sv.Petra a Pavla, účastníme se mezinárodního festivalu romantismu ve Vlachovo Březí, v rámci letních koncertů , pořádaných obcí Kvilda, zpíváme na Kvildě a neopomíjíme ani Prachatice, kdy již tradičně vystupujeme na Velkém náměstí v rámci Letních podvečerů. Velkou tradicí jsou vánoční koncerty. Tradicí se také stávají naše vystoupení na  benefičních koncertech. Tentokrát to bylo vystoupení pro STROOM Dub spolu s Maravejou, dívčím sborem Fontána a nesmíme zapomenout ani na klienty STROOMu, a byli jsme pozváni na benefiční koncert Vidíme srdcem spolu s Lucií Bílou a dalšími báječnými muzikanty do hotelu Park.Navštívili jsme 3 země, v Rakousku jsme vystupovali 3x, v Německu jsme strávili 3 dny na festivalu a v Itálii jsme pobývali 8 dní se čtyřmi vystoupeními.Celkem jsme v roce 2008 měli 31 vystoupení – ať se jednalo o celovečerní koncerty nebo jenom krátká vystoupení, jeden koncert jsme zorganizovali pro hostující ženský sbor Foersterovo sdružení Praha.Lidové písně v tolik obdivovaných krojích jsme zpívali na oslavách 725 let založení městyse Lhenice, při Musejní noci v Prachaticích i v Rakousku , ať již na Brunnensingen v Oberneukirchenu nebo Kranzelsingen v St.Georgen am Gussen – zpívání více sborů na různých stanovištích, kde nechybí příjemné obecenstvo ani  pohoštění. Zejména v St.Georgenu am Gussen jsme měli veliký úspěch, kdy jsme byli jako jediní ze 17 zúčastněných sborů vyzváni  v závěru celodenní akce, abychom zazpívali všem přítomným sborům.

Akcí zcela odlišného charakteru byla Stodola Michala Tučného.Přestože počasí moc nepřálo ani divákům ani vystupujícím, statečná část sboru spolu se skupinkou zpěváků ze Sonitu Písek se s nelehkou situací vypořádala se ctí a připravila si tak veliké nezapomenutelné zážitky.

Tato část roku vyvrcholila zájezdem na italskou Palmovou riviéru.Zpočátku vše vypadalo jako běžný zájezd s cestovní kanceláří k moři,do apartmánů, s vlastním jídlem . Až na dvě maličkosti – po celou dobu pobytu s námi zůstával autobus, který jsme mohli za úplatu využívat dle přání, a díky paní delegátce Míše jsme měli  trochu předjednáno zpívání při mši v Cupra Marittima -  místě našeho pobytu.Vybaveni bohatým notovým (vánočním) materiálem, cvičnými přenosnými klávesy, plnými taškami jídla, oblečením včetně koncertního jsme se vydali v pátek 5.září večer na Palmovou riviéru.

Báječné moře hned vedle pensionu, terasa s výhledem na moře i na měsíc nad starým městem,  kytara, housle,  pravé italské víno , teplé italské noci, pan farář Don Luigino, který se  po celou dobu pobytu o nás staral a zařizoval další vystoupení, na kterých zpíváme  především Missu brevis od Zdeňka Lukáše,….

Navštívili jsme Sant´Omero při slavnosti sv.Marie z Vika s procesím, které doprovází panenku Marii vezenou v bílém kabrioletu – a přestože po bohatém programu nechybí mnoho do půlnoci, i naše (původně neplánované) vystoupení sleduje mnoho diváků. Pondělní výlet do Ascoli Piceno, druhého nejvýznamnějšího více než dvě tisíciletí starého kamenného města oblasti Marche nás nadchl. San Benedetto je známé svými trhy, jehož atmosféru jsme nasávali v úterním dopoledni.Středa byla odpočinková – z hlediska výletů, ne zkoušky! Podnikáme pouze večerní pěší výlet do starého města.Čtvrteční dopoledne věnujeme zkoušení, odpoledne navštěvujeme Muzeum mušlí a spolu s donem Luiginem podnikáme výlet do  pětitisícového městečka Montalto s nádhernou monumentální katedrálou ze 16.století a muzeem papeže Sista 5. V pátek překvapujeme dona Luigia při odpolední mši, po které společně odjíždíme do městečka Ripatransone, města domů všech možných architektonických slohů, 9 kostelů, provoněného bylinkami, s nejužší uličkou v Itálii (má šířku pouhých 42 cm).V kostele sv.Agostina, v biskupském museu sakrálního umění zpívá při vernisáži dřevěných soch z 12. a dalších století výborný italský sbor. Po prohlídce exponátů vystupuje i náš sbor – a setkává se s velikým ohlasem!

A již je tady sobota – den odjezdu.Byl to krásný týden,plný horkého letního slunce,teplého moře s báječnými vlnami,naplněný hudbou (jedenácti hodinami zkoušek, čtyřmi vystoupeními, dalším zpíváním jen tak s kytarou nebo bez), humorem, bezstarostností, přátelstvím.

Druhá část roku byla věnována přípravám na vánoce a samotnému vánočnímu koncertování. Vánoční martyrium začalo 29.listopadu společným koncertem s rakouským mužským sborem Schnopfhagen Liederkranz Oberneukirchen a Píšťalkami a skončilo 3.ledna společným koncertem s PKF v Bavorově. Připravili jsme programově 4 různé koncerty – koncerty a capella, na kterých vystupoval náš sbor sám nebo s našimi hosty v kulturních sálech, koncert a capella v kostele, Rybova mše společně s PKF nebo jinými orchestry a speciální vánoční koncert pod taktovkou profesora Šmolíka společně s dalšími 3 sbory v Plzni. Koncertů jsme absolvovali  celkem 13 od   malých vesniček až po Plzeň s 800 diváky. Tyto koncerty byly spolufinancovány Evropskou unií z evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do vaší budoucnosti“, Jihočeským krajem a městem Prachatice.

S děním sboru byla veřejnost pravidelně informována jak prostřednictvím tisku a kabelové televize, tak aktuálně na internetových stránkách sboru. Naše vystoupení se setkávala s velkým ohlasem diváků, naše město jsme reprezentovali na všech zejména mezinárodních vystoupeních.

Sbor vede  Václav Kraus, který spolu s Františkem Jančíkem skládá pro náš sbor skladby různého druhu, za klavírem sedí Marcela Pehelová.

 

Během roku 2008 jsme uspořádali a účinkovali na následujících akcích:

 

5.1. vánoční koncert Bavorov – společně s PKF

24.3. velikonoční koncert s PKF  kostel sv.Petra a Pavla

22.4. divadlo Prachatice Jarní koncert - benefiční koncert pro STROOM Dub            

2.-4.5. Freyung Europatag  (Riječki oratorski sbor Rijeka, Kirchenchor Freyung, Piccolo coro Praha

16.5. musejní noc Prachatice - téma Stará Šumava

27.6. hotel Park - benefiční koncert Vidíme srdcem (zpívání s Lucií Bílou )

28.6.   - průvod v rámci Slavností Zlaté stezky

29.6. Oberneukirchen, Rakousko ( Brunnensingen spolu s Chorgemeinschaft     BL)

5.7. Kvilda 19.00 - koncert v rámci Kvildského léta

16.8. Stodola M.Tučného (se Sonitem)

21.8.  koncert  Foerstrovo pěveckého sdružení, Prachatice , kostel sv.Jakuba 

29.8.  koncert na Velkém náměstí PT (Letní večery)   

30.8.  725. výročí vzniku Lhenic 

6.-13.9. Itálie - Cupra Marittima

            (4 vystoupení - 7.9.mše a po opeře,12.9.mše a vernisáž)

19.9.  pohřeb - Vlasta Benešová

27.9. koncert v rámci oslav 111.let gymnázia Prachatice

28.9. St.Georgen, Rakousko- Kranzelsingen (spolu s Chorgemeinschaft BL a Schnopfhagen Liederkranz Oberneukirchen)

5.10.  slavnostní festivalový koncert  V.Březí  v rámci festivalu romantismu 3.- 5.10.     

     

Vánoční koncerty:

29.11. Čkyně (spolu se sborem Schnopfhagen Liederkranz Oberneukirchen

a Píšťalkami)

30.12. Strakonice, kostel sv.Markéty

5.12.   Jáma hospůdka

7.12.  Zdíkov – kino

8.12.  Husinec - kostel

11.12.  Záblatí kostel sv.Jana Křtitele (spolu se sborem Schnopfhagen Liederkranz Oberneukirchen a Píšťalkami)

15.12.  Plzeň, kult.sál Peklo - vánoční koncert s Musica Amica Plzeň

18.12. Kamenný Újezd – Rybova mše s PKF

19.12. Protivín, kostel - Rybova mše, společně se Sonitem Písek

21.12. Pt - zpívání „U stromu“

22.12. Prachatice - kostel sv.Petra a Pavla Rybova mše s PKF

28.12. Aigen, Rakousko - spolu s PKF (Gounod)

3.1.2009 15.00 Bavorov - kostel ,spol. s PKF (Rybova mše)

 

 

V roce  2009 se kromě tradičních akcí zaměříme zejména na plnění programu projektů, a to na Sborový festival 2009 ve dnech 7.5.-10.5., kdy budeme hostiteli 3 zahraničních sborů (Chorgemeinschaft Bad Leonfelden, Kirchenchor Freyung a Riječki Oratorski zbor Rijeka) a projekt Společné hudební toulky 2009, při kterém budeme při třech žánrově různých koncertech spolupracovat se souborem Geigenmusi Freyung, ženským sborem Maraveja a píseckým smíšeným sborem Sonitus. Oba projekty budou spolufinancovány Evropskou unií z evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do vaší budoucnosti“. Připravujeme zahraniční turné do Maďarska. I v letošním roce budeme pokračovat vánočním koncertováním jako v roce 2008.