Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva 2011

 

Výroční zpráva
Činnost sboru Česká píseň Prachatice - rok 2011
 
Smíšený pěvecký sbor Česká píseň zahájil další „čtvrtstoletí“ své existence. 15.října 2011 oslavil již 26. narozeniny.
Repertoár se rozšiřuje o skladby známých skladatelů, o lidové písně, ale i – a toho si ceníme obzvláště – o autorské skladby Františka Jančíka i sbormistra Vaška Krause. Zážitků také přibylo. Co však ubývá, je bohužel členstvo. Počet zpěváků se postupně snižuje a nedaří se naše řady rozšířit. Až na vzácné výjimky, za které jsme velmi rádi, zvláště pak, když se jedná o mužské hlasy!
12.8. jsme se rozloučili s  Václavem Svobodou, který byl naším sbormistrem v letech 2004 – 2005.
V nadcházejícím roce se musíme zaměřit zejména na získání nových členů – citelně postrádáme tenory, uvítali bychom i nové basy, ale i oba ženské hlasy by přivítaly mladé posily. To bude hlavním úkolem pro všechny stávající členy sboru.
I přes tento již dlouhodobě se projevující problém sbor v roce 2011 nezahálel. Uspořádali jsme velký počet koncertů od Libínského Sedla po Prahu, byli jsme hostiteli několika sborů, realizovali jsme náročný projekt Poslední Rožmberk, byli jsme přímými účastníky významné oslavy 200. výročí narození Jana Nepomuka Neumanna, reprezentovali jsme naše město i Českou republiku na mezinárodním festivalu Feuer und Stimme v rakouském městě St.Michael im Lungau, navštívili jsme německé i rakouské příhraničí, kde jsme se setkali s našimi starými dobrými přáteli, dotočili jsme další CD, odpočinuli jsme si ve wellnes i u táborového ohně na soustředěních – to vše za finanční podpory Jihočeského kraje, Evropské Unie jak z Fondu malých projektů z programu Rakousko – Česká republika, tak z Dispozičního fondu euroregionů – Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko, podpořilo nás i město Prachatice.
S děním sboru byla veřejnost pravidelně seznamována jak prostřednictvím tisku a kabelové televize, tak na internetových stránkách sboru, kde jsou informace stále aktuální, doplněné bohatou fotogalerií. Informace zde umístěné jsou cenné nejen pro širokou veřejnost, ale staly se i  významným informačním zdrojem pro členy sboru. Naše internetové stránky jsou veřejností přijímány velmi kladně, o čemž svědčí pochvalné ohlasy.
Sbor vede Václav Kraus, za klavírem sedí Marcela Pehelová.
Všem, kteří se spolupodílejí na organizaci a hladkém průběhu akcí, patří veliký dík.
 
 Konkrétně jsme v roce 2011 uspořádali nebo se zúčastnili jako hosté na těchto akcích:
 
2.1. Bavorov, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Rybova mše společně s PKF
 
15.1. dotočení CD
3.- 6.3. Nové Hrady, rezidence - soustředění Koncerty  Nové Hrady, rezidence  Trhové Sviny, kostel Nanebevzetí Panny Marie
 
25.3. Písek - Jarní koncert, kostel Sv.Trojice- společně s píseckým Sonitem                                                                            
27.3. Prachatice, kostel sv.Jakuba PT – křtění knihy o JNN – ČP + PKF – Kantáta sv.JNN (autorská skladba prof.Fr.Jančíka, složená pro tuto slavnostní příležitost)
 
29.4. Prachatice, kostel sv.Petra a Pavla, natáčení CD – Kantáta sv.JNN – společně s PKF
 
 
21.5. L.Sedlo, kostel sv.Anny,– Poslední Rožmberk-komponovaný pořad,  , projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do Vaší budoucnosti“.Společně s námi účinkovala Maraveja a žákovský flétnový kvartet.Podpořeno Jihočeským krajem.
 
 
28.5. Bad Leonfelden, Farní kostel, společně s Chorgemeinschaft a orchestrem  
 
2.6. Prachatice, kostel sv.Jakuba,  Rožmberský rok-zahajovací koncert v rámci Dnů duchovní hudby- společně s Maravejou a Klarinetovým souborem, projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do Vaší budoucnosti“.Podpořeno Jihočeským krajem.
 
10.6. -12.6. St.Michael im Lungau, Rakousko – mezinárodní festival Feuer und Stimme  - podpořeno Jihočeským krajem
 
17.6. Záblatí , kostel sv.Jana Křtitele - Poslední Rožmberk-komponovaný pořad, projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do Vaší budoucnosti“.Podpořeno Jihočeským krajem.
 
18.6. Prachatice, Velké náměstí – Kantáta sv.JNN společně s PKF v rámci celostátní pouti k 200.výročí narození Jana Nepomuka Neumanna
 
18.6. Husinec, modlitebna Církve bratrské -  společný koncert s Fontánou Mar.Lázně.
 
9.7.  Kvilda, kostel sv.Štěpána - Poslední Rožmberk-komponovaný pořad,  Podpořeno Jihočeským krajem.
 
2.9. – 4.9. Stožec, penzion Pstruh -  soustředění, koncert u táborového ohně
 
9.-11.9.  Harmonie, Louny – pobyt v Prachaticích
 
9.9. Prachatice, Arkády Staré radnice, společný koncert s Harmonií Louny,
 
2.10. Sedlec u Českých Budějovic – Slavnostní koncert, kostel sv.Jana Nepomuckého - projekt byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Investice do Vaší budoucnosti“.
 
9.10. Festival hudebního romantismu Vlachovo Březí – slavnostní koncert společně s ostatními zúčastněnými sbory a PKF
 
27.11. Adventní zpěvy 2011 – Staroměstské náměstí Praha
 
11.12. Prachatice, Velké náměstí – zpěvy v rámci 3. adventní neděle
 
16.12. Protivín- kostel sv.Alžběty - Rybova mše, společně s píseckým Sonitem a PIKO Písek
 
18.12. Stachy, kostel Navštívení Panny Marie, Rybova mše – společně s PKF
 
19.12. Plzeň- kulturní sál Peklo, Rybova mše společně s plzeňským sborem Amica musica a
           místním orchestrem
 
20.12. Kamenný Újezd, kostel Všech Svatých, Rybova mše společně s PKF
 
22.12. Prachatice, sál Národního domu, Rybova mše společně s píseckým Sonitem a PKF
              
 
26.12. pondělí - Libínské Sedlo, kostel sv.Anny - vánoční koncert      
                          Lhenice, kostel sv.Jakuba – vánoční koncert
 
Akce v roce 2012 budou zaměřeny na realizaci 2 významných projektů. Humor v písni bude věnován lidovým skladbám. Budeme spolupracovat se starosty a řediteli škol v malých obcích – doprovodným programem koncertu budou básničky, písničky a tanečky v přednesu malých školáčků. Dalším projektem bude Vánoční koleda, kdy připravíme nový vánoční program.
Jihočeský kraj budeme ve dnech 9.-10.6. reprezentovat na XXI. Ročníku mezinárodní přehlídky pěveckých sborů v italské Imprunetě. Opět se setkáme s rakouským sborem Chorgemeinschaft Bad Leonfelden, kdy plánujeme společné koncerty v Prachaticích a Písku, na kterých zazní mimo jiné Te Deum od francouzského skladatele A.Charpentiera.
Vedle pravidelného „poprázdninového“ soustředění uspořádáme zimní soustředění již v únoru 2012 ve Stožci, abychom nacvičili repertoár zejména na reprezentaci v Itálii.
 
 
Tato výroční zpráva byla schválena na jednání valné hromady dne 29.1.2012.