Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva 2023

Koncem února jsme zahájili nový kalendářní rok výroční schůzí. Zhodnotili jsme činnost uplynulého roku, vyslechli jsme finanční zprávu, sbormistr zhodnotil stránku uměleckou. Proběhla také volba nového předsedy spolku - zvolena byla Miroslava Tomášková. Jako vždy jsme nezapomněli na naše oslavence. Schůzi jsme zakončili volnou zábavou.

V 1. pololetí roku jsme uskutečnili několik koncertů. Jako první bylo Vítání jara ve Sklepích Staré radnice spolu s dětmi ze ZŠ Vodňanská. Výtěžek koncertu byl spolu s dalším příspěvkem sboru věnován prachatickému hospici. Tradičně jsme zazpívali s PKF na slavnostní mši o Velikonocích. V květnu jsme naším zpěvem potěšili seniory v Domově Seniorhaus. Následoval tradiční koncert Vítání léta ve Sklepích Staré radnice tentokrát ve spolupráci s dětmi ze ZŠ Zlatá stezka.

Začátkem července vyrazilo 15 členů sboru na pobyt v chorvatském Poreči. Vedle koupání, procházek a zaslouženého odpočinku jsme každé dopoledne pilně opakovali náš repertoár. Čekalo nás totiž opětovné setkání s chorvatským sborem KUD „Matko Brajša Rašan“ a náš společný koncert na náměstí Forum v Pule.

7.7.2023 byl slavnostní den pro naši sbormistryni Marcelku, které změnila své příjmení na Tomková. Celý sbor jí přeje krásné manželství. Bohužel o necelý týden později nás navždy opustila naše dlouholetá členka paní Jarmila Kadlecová ve věku 87 let. Rozloučili jsme se s ní na pohřbu dne 20.7. a naposledy zazpívali její oblíbené skladby.

Soustředění proběhlo 25.-27.8.2023 jako tradičně v Brlohu. Byla vysoká účast (32 lidí), udělali jsme spoustu práce (odzpívalo se 11 hodin 40 minut), zopakovali jsme 14 skladeb a nacvičovali jednu zcela novou (Mozart - Alma Dei Creatoris).

V září jsme koncertem ve Sklepích Staré radnice přivítali podzim. Tradiční slavnostní koncert u příležitosti založení československého státu 28.10. se tentokrát uskutečnil v aule gymnázia. V rámci koncertu jsme si připomněli 5 let od úmrtí našeho bývalého člena, hudebního skladatele Františka Jančíka. Jako host vystoupil Klarinetový soubor Prachatice se sólistkou Petrou Sovovou.

První listopadovou sobotu jsme věnovali celodennímu soustředění na gymnáziu, nacvičovali jsme zejména skladby na dobu adventu. Sešlo se nás 37 a společnému zpěvu jsme věnovali 329 minut, což je 5 a půl hodiny čistého času.

Koncem listopadu jsme si zazpívali na vzpomínkovém koncertu, který pořádá již tradičně Pošumavská komorní filharmonie a kde vzpomínáme na naše členy, kteří odešli do pěveckého nebe. Poprvé zde zazněla společně nastudovaná skladba A.Mozarta Alma Dei Creatoris.

O adventu jsme se skutečně ani nezastavili. Uskutečnili jsme sedm samostatných adventních koncertů (Záblatí, Vitějovice, Strunkovice nad Blanicí, Zdíkov, Prachatice, Dub, Zbytiny), s PKF jsme odzpívali celkem 4 „Rybovky“ (Kamenný Újezd, 2x Prachatice, Bischofsreut), jednu Rybovu mši jsme zpívali v Protivíně s PIKO a ve Strakonicích a v Písku jsme si zazpívali v rámci výpomoci další dvě Rybovky spolu s Virtuosi di Praga vedeném panem Oldřichem Vlčkem a s dětským sborem Voci Bianche z Březnice.

V prvním pololetí roku 2023 se o všechny zkoušky a koncerty (včetně koncertu v Chorvatsku) postaral jako sbormistr pan Petr Tesárek. Od srpna se o zkoušky podělil pan Tesárek s paní Marcelou Tomkovou, od listopadu převzala zkoušky a vedení koncertů zcela paní Tomková. Z důvodu její nemoci se vedení sboru při vzpomínkovém koncertu v listopadu zhostil opět Petr Tesárek.

Závěrem můžeme konstatovat, že rok 2023 byl pro sbor velice plodný a úspěšný. Poděkování patří oběma sbormistrům, vedení sboru i všem členům sboru.