Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva
 
Činnost pěveckého sboru Česká píseň Prachatice – rok 2007
 
Smíšený pěvecký sbor Česká píseň navázal na svoji již 21letou činnost pořádáním samostatných koncertů i koncertů s dalšími hudebními tělesy v  Čechách i v zahraničí.Pokračovali jsme ve spolupráci s Pošumavskou komorní filharmonií, a to zejména při již tradičním jarním a vánočním koncertu. I v roce 2007 jsme se sešli s našimi mnohaletými přáteli - Kirchenchorem Freyung, Chorgemeinschaftem Bad Leonfelden, chorvatským sborem Ustanova Ivan Matetič Ronjgov, píseckým Sonitusem či ženským komorním sborem Maraveja   na společných vystoupeních. Spolupráci s dalšími hudebními tělesy jsme však rozšířili - ať již o komorní soubor Geigenmusik z Freyungu či malými prachatickými Píšťalkami.Kromě již zmíněného velikonočního a vánočního koncertu se stává tradicí účast našeho sboru na Kvildě v rámci letních koncertů, pořádaných obcí Kvilda či vystoupení sboru na Velkém náměstí v rámci Letních podvečerů, pořádaných městem Prachatice. Navázali jsme na úspěšné koncerty na téma Pocta JJ - tentokrát pod názvem Seznamte se JJ jsme uspořádali spolu s Maravejou a Stuben´musi další dva koncerty. Nechyběla benefiční vstoupení ani účast na oslavách.
První pololetí jsme vedle pořádání a účasti na jednotlivých koncertních vstoupeních věnovali zejména přípravám zahraničního turné a s tím spojeného nácviku Misy solemnis in C chorvatského skladatele Zajece.
Naše chorvatské putování začalo v neděli 27.5. Po příjezdu do Rijeky se nás ihned ujali naši hostitelé, kteří nás doprovodili  do hotelu Lucija, kde jsme strávili celých osm dní pobytu. 
Chorvatští přátelé pro nás připravili plně nabitý program - vedle koncertů naplánovali společné zkoušky, výlet, setkání s členy České besedy, pikniky, přijetí u místostarosty města Rijeka. My jsme si do programu ještě vedle každodenního koupání v nádherně průzračném moři a procházek přidali naše samostatné zkoušky. Nepřijeli jsme přece jako pouzí turisté, ale především jako pěvecký sbor!
Setkání se členy České besedy bylo pro nás obrovským zážitkem. Jedná se o Čechy, kteří pocházejí z českých rodin z Daruvaru a okolí, kam jejich předkové přišli z Čech zhruba kolem roku 1850. Hovoří však stále velmi dobře česky, mají folklórní, divadelní a pěveckou skupinu, hrají loutkové divadlo a vedou českou knihovnu. Členů rijecké České besedy je jen asi 150, přesto se rozhodli postavit pro sebe a své hosty Český dům v Rijece. Přestože je zatím rozestavěný, již nyní v něm pořádají akce. Jsou na svoji stavbu velmi hrdi. Stavba domu znamená nejen shánění peněz, ale i odpracování obrovského množství hodin samotnými členy sdružení. Po prohlídce jsme  společně diskutovali o životě u nás a v Rijece.  Na závěr naší návštěvy jsme našim novým přátelům zazpívali několik českých písní.  Dokončení stavby je závislé na financích a není termínově přesně stanoveno. Paní Fanynka Husáková, předsedkyně České besedy, stále velmi aktivní 70ti letá dáma, nám po našem vystoupení řekla, že uvažuje o tom, že nás pozve na slavnostní otevření.
Zástupci našeho sboru, České besedy a chorvatského sboru v čele s prof.Prašeljem byli přijati místostarostou města Rijeky.  
Během slavnostního koncertu ve zcela zaplněné nádherné  katedrále sv. Vida ( sv. Víta) zněly tóny českých a chorvatských skladeb a především 2 nádherných mší ve společném provedení obou sborů - Missy Brevis od Zdeňka Lukáše, kterou dirigoval náš sbormistr Václav Kraus a Misy Solemnis od Ivana Zajce, jež dirigoval sbormistr prof.Dušan Prašelj.
Poslední večer našeho pobytu jsme absolvovali společný koncert věnovaný lidové písni v rodném domě Ivana Matetiće Ronjgova, který je zároveň domovskou scénou chorvatského sboru.
Akce byla z části financovaná v rámci vybraných akcí grantové politiky Jihočeského kraje a z rozpočtu Města Prachatice.
 
Letos jsme přivítali naše milé hosty z lotyšského Preili, kteří nám oplatili naši návštěvu v minulém roce. Naši přátelé u nás strávili celkem 4 dny. I přes značnou nepřízeň počasí jsme jim ukázali část Šumavy, navštívili jsme Český Krumlov, ale hlavně jsme je seznámili s naším městem. Zástupci sboru byli přijati místostarostou panem Ing.Malým, navštívili ZUŚ i ZŠ Vodňanská, připravili jsme prohlídku města s průvodcem včetně překladu do ruštiny, vystoupali na věž kostela.
 
Potěšil nás velký zájem prachatických občanů o společný koncert obou sborů v aule gymnázia.
 
 

Obrazek

 

 

 

Obrazek

 
 
 
Pro oba sbory bylo velmi příjemné se po roce opět setkat, zopakovat si ruštinu, zavzpomínat na krásný pobyt v Lotyšsku a především si na společném večeru zazpívat.
 
Akce byla z části financovaná v rámci vybraných akcí grantové politiky Jihočeského kraje a z rozpočtu Města Prachatice.
 
Po hudební stránce jsme se ve druhém pololetí věnovali zejména přípravě a nácviku nového programu, z velké části autorského vánočního koncertu - významnou část vánočních skladeb a koled upravili pro náš sbor pánové František Jančík a sbormistr Vašek Kraus.Letošní vánoční vystoupení jsme nazvali „Vánoční dárek České písně“. A byli jsme opravdu velmi štědří - vystupovali jsme celkem na 9 koncertech, z toho 3 jsme měli samostatné spolu s prachatickou Píšťalkou, 5 společně s Pošumavskou komorní filharmonií (stěžejním programem byla mše Hej mistře JJ Ryby) a 1 spolu s píseckým Sonitusem a píseckým Symfonickým orchestrem.
S děním sboru byla veřejnost pravidelně informována jak prostřednictvím tisku a kabelové televize, tak aktuálně na internetových stránkách sboru. . Jako dárek nejen členům sboru, ale zejména příznivcům sboru a samozřejmě i jako významný propagační materiál sboru i města Prachatice jsme vydali nástěnný kalendář. Mnoho z těchto aktivit bylo podporováno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství INTERREG IIIA, městem Prachatice i Jihočeským krajem
Pravidelné zkoušky jedenkrát týdně v  pronajatých prostorách SPgŠ a Gymnasia byly doplňovány celodenními i vícedenními soustředěními, před významnými vystoupeními nebyly výjimkou ani 3 zkoušky týdně.
Naše město jsme reprezentovali zejména na V.mezinárodním sborovém festivalu v Rijece a při oslavách 150 let trvání rakouského sboru Chorgemeinschaft Bad Leonfelden.
Sbor i nadále vede Václav Kraus, za klavírem sedí a trpělivě sbor doprovází Libuška Holcová.
 
Během roku 2007 jsme uspořádali a účinkovali na následujících akcích:
 
6.1. vánoční koncert Bavorov – společně s PKF
 
25.2. celodenní soustředění (neděle)
1.3. celodenní soustředění (neděle)
 
9.4. velikonoční koncert s PKF kostel sv.Petra a Pavla
 
14.4. 15.00 Jarní koncert Bavorov - společně s Geigenmusik Freyung    (podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA)                                                     
 
21.4. zpívání při křtinách - kostel sv.Jakuba Prachatice
 
26.4. - 29.4. Zalankároš u Balatonu - zájezd s píseckým Sonitem (výpomoc několika členů našeho sboru)
                       
výroba nástěnného kalendáře (podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA) 
 
20.5. koncert Freyung spolu s Kirchenchor (při mši) - společně Misa brevis od Lukáše) (podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA)         
 
27.5.- 3.6. Chorvatsko - Rijeka – V.mezinárodní sborový festival (podpořeno KÚ České Budějovice a Městem Prachatice).
                     
 14.6.2007   Zdíkov - Seznamte se - JJ (ČP, Maraveja, Stube´nmusi)
(podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA)     
   
30.6.   - průvod v rámci Slavností Zlaté stezky
 
22.7. soustředění
22.7. Chelčice – koncert - Seznamte se - JJ
(podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA)     
   
24.8.-26.8. soustředění Dobrá Voda
24.8. koncert v PT - (na otevřené scéně ) Velké náměstí v rámci Letních podvečerů
25.8. odpolední výlet po Šumavě, 19.00 - koncert duchovní hudby Kvilda
 
15.9. - 16.9. - Bad Leonfelden - oslavy 150 let sboru - víkendový pobyt
sobota - výlet na Sternstein, ubytování v Bad Leonfeldenu v Sommerhaus, 20.00 koncert v Haus am Ring (společné skladby), společná večeře
ne děle - účast na mši v BL (Missa brevis Z.Lukáše)
 - podpořeno z finančních prostředků EU v rámci iniciativy Společenství Interreg IIIA DF Rakousko)         
 
13.10. festival sborového zpěvu V.Březí
koncert k poctě Z.Lukáše - Husinec, modlitebna
společný koncert tělocvičně školy V.Březí ( společné skladby Lukáš Missa brevis,Česká píseň Smetana )
 
 
22.-25.10. - pobyt Lotyšů v PT  (podpořeno KÚ České Budějovice a Městem Prachatice)
společný koncert gymnasium PT
 
3.11. soustředění
3.11. 15.00 Sklepy staré radnice - benefiční koncert pro hospic (spoluúčinkují Píšťalky Prachatice)
 
6.12. setkání kulturních spolků se starostou města - křest kalendáře (kmotr - pan místostarosta města Ing.Malý a paní místostarostka pí Rabenhauptová)
 
Vánoční koncerty:
9.12. 17.00 sál Zdíkov - školní jídelna - společný koncert ČP a Píšťalek
 
10.12. Husinec, kulturní sál společný koncert ČP a Píšťalek
 
 
17.12. Kamenný Újezd - kostel - společný koncert s PKF - Rybova mše
 
19.12. Vlachovo Březí s PKF - zasedací místnost
 
20.12. – vánoční koncert – kostel sv.Jakuba – společný koncert s PKF - Rybova mše
 
21.12. - Protivín - společný koncert se Sonitusem a Symfonickým orchestrem Písek - Rybova mše
 
23.12. poslední adventní neděle „ U stromu“ Velké náměstí Prachatice - společný koncert ČP a Píšťalek
 
 
28.12. vánoční koncert Lhenice - společný koncert s PKF - Rybova mše
 
5.1.2008 - vánoční koncert Bavorov společný koncert s PKF - Rybova mše
 
 
Plány, které jsme si na začátku roku připravili, jsme splnili. Celkově lze rok 2007 hodnotit velmi pozitivně. Do organizování akcí se zapojilo více členů sboru, máme stále aktuální informace na vlastních internetových stránkách.Problematika doplnění některých hlasů, zejména sopránů a tenorů však přetrvává.
 
V roce 2008 se kromě tradičních akcí zaměříme zejména na plnění programu projektů, např. – 1. - 4.5. Mezinárodní sborový koncert k Evropskému dni ve Freyungu (1.5. koncert v Kurhausu se samostatným vystoupením jednotlivých sborů, 3.5. Pfarrkirche -společný koncert, společná skladba Schubert - Magnificat). Připravujeme koncert lidových písní jak českých, tak jiných zemí, který bychom rádi spojili s návštěvou našich přátel v Bad Leonfeldenu i ve Freyungu. Na zahraniční turné se vydáme tentokrát na podzim na východ, a to do družebního města Zvolen a Rogačov. I v letošním roce budeme pokračovat vánočním koncertováním jako v roce 2007 - vedle provedení Rybovy mše spolu s PKF budeme mít vlastní vánoční program, předběžně již projevily zájem obec Zdíkov a Záblatí, přepodkládáme vánočních vystoupení více.
 

Tato výroční zpráva byla schválena valnou hromadou dne 1.2.2008