Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva

činnost sboru Česká píseň Prachatice – rok 2013

 

Česká píseň má za sebou již 28. rok své existence. I tento rok byl bohatý na zážitky z nácviku skladeb, z  koncertů nebo z cest jak po Čechách, tak v zahraničí. Tentokrát jsme trochu „zanedbali“ naše staré dobré přátele, zato jsme se setkali s dalšími sbory a navázali jsme přátelství nová. Kromě tradičních koncertů, mezi které neodmyslitelně patří velikonoční koncert v kostele sv.Petra a Pavla, účasti na hudebním festivalu ve Vlachovo Březí, nově založené tradici vzpomínkových koncertů na počest bývalých členů našeho sboru a možná i koncertů k výročí vzniku čsl. státu a samozřejmě série vánočních koncertů, jsme realizovali další projekty, navštívili několik menších obcí, koncertovali v prostorách, které nejsou typicky koncertní.

Na organizací akcí se spolupodílel celý tým členů sboru pod přísným ekonomickým dohledem Věrky Čunátové , vedoucí hlasů zintenzivnili práci se svojí skupinou, stále aktuální informace včetně bohaté fotodokumentace je již dlouhodobě úžasnou samozřejmostí, pan Franitšek Jančík pro nás složil další krásné skladby – snad nejvíce jsme si oblíbili oslavnou kantátu Jižní Čechy. Za klavírem seděla, ale nezřídka i před pomyslným dirigentským pultem stála Marcela Pehelová. Tím, kdo všechnu tu dřinu s organizací, přípravami, nácviky zúročil,  je nejdéle sloužící sbormistr našeho sboru Václav Kraus.

Abychom zvládli bohatý program, nacvičovali jsme kromě pravidelných týdenních často tříhodinových zkoušek  na dvou soustředěních – na zimním v Haidmühle a poprázdninovém  na Lipně – náklady na  soustředění v Německu byly částečně hrazeny z projektových prostředků.

 S Pošumavskou komorní filharmonií jsme se setkali celkem devětkrát! K dvoustému druhému výročí narození Jana Nepomuka Neumanna, biskupa filadelfského jsme společně v prachatickém kostele sv.Jakuba Staršího za doprovodu čtení pátera Lišky uvedli Kantátu sv.J.N.Neumanna od Františka Jančíka. Již tradičně jsme společně doprovázeli slavnostní velikonoční mši v kostele sv.Petra a Pavla ve Starých Prachaticích. S orchestrem jsme se s  dalšími sbory sešli  na slavnostním večeru v rámci již 12. ročníku festivalu hudebního romantismu ve Vlachovo Březí. Zdá se, že byla založena krásná tradice společného setkání při listopadové vzpomínce na naše bývalé členy v aule prachatického gymnasia. Rok musíme ukončit společnou Rybovou mší – letos byly celkem 4, pokud sem zahrneme i lednovou ve Strašíně.

Je krásné zpívat na velkých podiích, před velkým množství diváků. Ale je také velmi příjemné zpívat třeba malé hrstce posluchačů v malých obcích, kde často dochází k mnohem osobnějšímu vztahu mezi námi a diváky – nejinak tomu bylo jak ve Zbytinách, kam jsme na pozvání starosty obce  přijeli zazpívat na setkání bývalých i současných žáků a zejména jako poděkování učitelům zbytinské školy, v Dolních Nakvasovicích, kde probíhaly  oslavy dvoustého výročí narození  místního stavitele selského baroka Jakuba Bursy či při jarním i vánočním koncertě v příjemném malém kostelíku sv.Anny na Libínském Sedle.

Také v tomto roce jsme realizovali několik projektů. Velmi podařenou akcí bylo setkání celkem šesti sborů na třech místech Prachatic současně – podařilo se zapojit všechny generace – od dětského pěveckého sboru Ševel z Volyně a prachatických Píšťalek Martiny Schneiderové, přes studentský klarinetový soubor Honzy Hovorky, komorní ženský sbor Maraveja Martiny Pivoňkové až po Zbytinské baby, které samy o sobě  mají přes svůj název z hlediska věku velmi pestré zastoupení. Samozřejmě nemohl chybět hlavní organizátor, naše Česká píseň. Za vydatné pomoci aktivních seniorů se podařilo vše včetně pohoštění hostujících souborů při krásném slunečním počasí perfektně zvládnout. Zpívalo se v altánu hospitní zahrady, pod kostelem na Malém náměstí a u fontánky v Zahradní ulici. Odezvy byly více než kladné. Nicméně tato akce byla náročná nejen organizačně, ale i finančně a mohli jsme ji zorganizovat jenom díky podpoře Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj – Společně dosáhneme více.

Jihočeský kraj a město Prachatice nás finančně podpořily při reprezentaci na  Mezinárodním letním festivalu pěveckých sborů v Ohridu, Makedonie. Kromě našeho sboru se festivalu zúčastnilo dalších 10 sborů, a to z hostující Makedonie, Bulharska, Srbska, Polska, Švédska a Slovinska. Během festivalu jsme vystoupili na dvou slavnostních koncertech a na dvou open air koncertech. Byli jsme přijati velvyslancem České republiky v Makedonii na velvyslanectví ve Skopje, měli jsme průvodce po hlavním městě Makedonie  a i přes opravdu velké horko jsme vše zvládli tak dobře, že jsme mohli směle vystoupit na večerním koncertě v prostorách Památníku matky Terezy ve Skopje. Koncert uspořádalo české velvyslanectví. Škoda jen, že tam nebylo více diváků.

Určitě mnozí z nás rádi vzpomínají na krásnou makedonskou krajinu, úžasné jezero několik metrů od našeho hotelu, výborné jídlo a zejména příjemné a ochotné Makedonce.

 

Dalším z připravovaných projektů bylo „oživení“ galerie Otto Herberta Hayeka. Původní plán byl pořádat v těchto nádherných, leč bohužel nenavštěvovaných prostorách ve spolupráci s KISem jednou měsíčně různé komponované pořady. Scénář byl připraven, chtěli jsme skloubit studentské divadlo, přednášky o výtvarném umění, poezii, sborový zpěv ….  Bohužel žádný z předložených projektů, ať již na EU nebo na Jč kraj, nebyl schválen. Přesto jsme tuto myšlenku zcela nezavrhli a zkusili vystoupit pouze s Raráškem, studentským divadelním souborem. Přestože se o propojení jednotlivých vystoupení obou souborů domluvili divadelníci s naším sbormistrem až těsně před vystoupením, byl pořad vtipný a možná by se mohl divákům i líbit, což bohužel nebylo možné ověřit, protože tam diváků byla opravdu jenom hrstka. Nicméně „raráškovci“ a zpěváci byli společným vystoupením spokojeni a vzájemně si slibovali společné pokračování. Zatím k tomu nedošlo.

Tentokrát jsme se nesetkali s našimi dlouhodobými přáteli z Rakouska i z Německa. Přesto nás navštívil jeden německý sbor  - Kantorei  St.Matthäus Erlangen. Při osobní návštěvě pana sbormistra  , aby si prohlédl kostel a vyzkoušel varhany, jsem doporučovala určitě udělat výlet na Libín. Sbor tak učinil, přestože bylo opravdu velmi nevlídné počasí, s odpoledním silným lijákem. Spokojení posluchači a dobrá večeře jistě nepříjemné zážitky s počasím překonali. Sbor je bohužel od Prachatic daleko, přesto kontakty, byť nepříliš četné, udržujeme.

 

Vánoční blok jsme tentokrát zahájili opravdu netypicky – a to na sjezdovce. Byli jsme součástí slavnostního zahájení lyžařské sezony,  zpívali jsme přímo na sjezdovkách na dvou krátkých  open air koncertech (pro mnohé lyžaře to muselo být docela velkým překvapením!) a měli jsme připraven koncert přímo do korun stromů. Ani zde počasí nepřálo, přesto jsme o krásnou prohlídku stezky korunami stromů za vydatné mlhy, kterou probleskovala světla osvětlující lávku, za úžasného průvodního slova Filipa Pekárka, nepřišli a všichni jsme si to moc užili.

Další vánoční akce již probíhaly bez výrazného vzrušení – snad až na koncert v plzeňském Pekle, ale to už je vlastně taky tradicí, že se jedná o koncert napínavý zejména z hlediska spolupráce pana dirigenta se sbory a orchestrem. Ale konec dobrý, všechno dobré – sál zaplněný do posledního místečka, diváci nadšeni, aplaus  obrovský, profesionální sólisté spokojení a my bohatší o zážitek, jak se také dá nastupovat během skladby  na prkna, co znamenají svět …..  . Zážitky takového typu nás s Pošumavskou komorní filharmonií už asi nemohou potkat – ale tam je zase radost, jak nám to společně „muzicíruje“ a o zážitky taky nejsme ochuzeni např. díky  panu faráři ve Strašíně.

 

Zatím vše, o čem jsem se zmínila, v podstatě příliš nevybočovalo z našeho „pěveckého života“ v předchozích letech.. Co je však zcela mimořádné, je  šance, kterou jsme získali díky schválení projektu Singing Omni-Level Project (SOL Project). Byli jsme úspěšní  v projektovém řízení v partnerství Grundtvig v rámci Programu celoživotního učení, kdy jsme spolu s dalšími  padesáti uchazeči byli Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy vybráni mezi 191 zájemcem.

Projektu Singing Omni-Level Project  se účastní celkem 9 sborů – vedle našeho sboru po dvou z Francie a Itálie a dále z Maďarska, Anglie, Polska a Kypru.

Hlavním tématem projektu je nastudování skladeb současných autorů z daných zemí a společné provedení na koncertech v místě každého sboru. Během prodlouženého víkendu se bude nacvičovat, zkoušet, možná se stihne krátká procházka. Celý pobyt vyvrcholí společným koncertem.

Projekt byl zahájen v srpnu 2013, trvat bude do konce června 2015. Náš sbor by měl uskutečnit celkem 24 mobilit neboli výjezdů, což znamená, že minimálně 24 zpěváků ze sboru vyjede postupně do zahraničí, tj. v průměru 3 zpěváci na jeden workshop. Začíná se ve Francii, 14. – 16.února 2014, 5 zpěváků z našeho sboru pojede do Bordeaux, v dubnu 2014 následuje anglický Hebden Bridge, v květnu 2014 Varšava, ve dnech 13. – 16.6. navštíví kolegové Prachatice (koncert  zazní 15.6.2014 v Národním domě), následuje v září 2014  kyperský Limassol a poslední cesta v roce 2014  bude do italského Terviglia. Následující rok pokračujeme hned v lednu opět cestou do Itálie, tentokrát do Arezza, v březnu bude workshop v maďarském Diodu a posledním setkáním bude květnový francouzský Perpignan. Zatímco jednání probíhají v angličtině, skladby jsou v jazycích té které země – to bude asi největší problém – čeká nás nastudování skladeb ve francouzštině, maďarštině, budeme zpívat polsky, kypersky, na italštinu jsme zvyklí,…… Jedná se o velkou výzvu, ale já jsem přesvědčená, že sbor našich kvalit se jí zhostí se ctí.

A to našemu sboru přeji z celého srdce u všech akcí, které bude pořádat nebo na kterých se bude v budoucnu  účastnit.

Jana Holá, předsedkyně sboru

 

Program  České písně 2013

26.1. Zbytiny kult.sál – setkání bývalých a současných žáků ZŠ

8.3.-  10.3. soustředění penzion Hochwald, Haidmühle

21.3. kostel sv.Jakuba – Kantáta sv.JNN a čtení z knihy o JNN (páter Liška)- společně s PKF

31.3.  Libínské Sedlo,kostel sv.Anny, jarní koncert

1.4. kostel sv.Petra a Pavla doprovod velikonoční mše – společně s PKF

2.5. galerie Otto Herberta Hayeka – komponovaný pořad  společně s DS Rarášek

30.5. kostel sv.Jakuba Staršího, Prachatice – koncert duch.hudby (Kantorei St.Matthäus

                                                                                                          Erlangen)

 

8.6. Tři prachatická setkání  – setkání šesti sborů v Prachaticích

        koncert byl podpořen Evropskou unií, Evropským fondem pro regionální rozvoj –  

        Společně dosáhneme více.

 

13.6.  Dny duchovní hudby, kostel sv.Jakuba Prachatice

15.6. – 24.6. Makedonie,  Mezinárodní letní festival pěveckých sborů Ohrid

20.7.  Dolní Nakvasovice - oslavy dvoustého výročí narození Jakuba Bursy

6.9.– 8.9. soustředění sboru Lipno

12.10. Vl.Březí, Mezinárodní hudební festival romantismu

                                ( vlastní koncert  - vizitka jednotlivých sborů                                                                                                                                                                                                                           

                                   slavnostní koncert společně s PKF a dalšími zúčastněnými sbory)

28.10.Národní dům Prachatice -  koncert ke Dni vzniku čsl.státu

8.11.. aula gymnasia Vzpomínkový koncert na počest bývalých členů ČP – společně s  PKF

 

14.12. Kramolín – vystoupení open air při zahájení lyžařské sezony (sjezdovky, stezka 

                               korunami stromů)

16.12.  Plzeň, kulturní sál Peklo  – Rybova mše

18.12.  Kamenný Újezd, kostel Všech Svatých, Rybova mše spol. s PKF

20.12. Bavorov – kostel Nanebevzetí Panny Marie , Rybova mše spol. s PKF

22.12.  - adventní koncert při zapálení svíce

          - Národní dům Prachatice – Rybova mše spol. s PKF

26.12. Libínské Sedlo, kostel sv.Anny  – vánoční koncert

4.1.2014 Strašín, kostel Narození Panny Marie - Rybova mše spol. s PKF