Výroční zpráva za rok 2018

Činnost v tomto roce jsme zahájili únorovým soustředěním a následnou výroční schůzí.  Již jako z.s. tedy „zapsaný spolek“ . Zapsaný spolek musí mít své grémium.  Tak tedy : Jaroslav  Černý – předseda, Jana Holá – projektový manažer, Věra Čunátová – ekonom a vedoucí jednotlivých hlasů : soprán- Milena Frňková, alt – Jana Neužilová, tenor- Petr Tesárek, bas – Karel Král. První uměleckou akcí bylo „Vítání jara“ , společně s dětským flétnovým sborem Skřivánek / A. Bísková/  ZŠ Vodňanská, to vše v Radničním sále.   I další dvě „vítání“ jsme uskutečnili společně s našimi hosty . Léto – sbor „Zlaťáček“ ZŠ Zlatá stezka /K. Strejčková/ na arkádách a podzim – ve sklepích radnice s hostem Miladou Bejčkovou – dudy. Dva koncerty v jednom dni jsme letos uspořádali dvakrát. Velikonoční pondělí tradičně s PKF v kostele sv. Petra a Pavla dopoledne a odpoledne koncert v kulturním sále ve Zbytinách v rámci místních „ Velikonočních zpívánek“ společně s místními „ Zbytinskými babami“. Chorvatské soustředění v Pule splnilo svůj umělecký i společenský účel. Přátelslé setkání se spřáteleným pulským sborem „ Matko Brajša Rušan“ v jejich sídle a společný koncert  byly třešničkou na dortu tohoto zájezdu. Část účastníků tvořili členové píseckého Sonitu a hornoplánského sboru Musica viva. Tradiční soustředění na konci prázdnin v ZŠ Brloh se neslo v duchu příprav na slavnostní koncert ke 100. Výročí vzniku samostatného československého státu. Jeden den s námi nacvičovali i kolegové z píseckého Sonitu. Po velikonočním dvojkoncertu jsme stejné zopakovali 28.10 . v den 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Odpolední ve Volarech – kostel sv. Kateřiny pod taktovkou M. Pehelové. V Prachaticích v sále Národního domu společně se spřátelenými sbory z Písku a Horní Plané. Tam pod taktovkou V. Krause.  Obě akce měly důstojný a slavnostní rámec, který odpovídal vynaloženému úsilí při přípravě na tyto dvě akce. Vzpomínkový koncert v aule gymnázia se nesl v duchu vzpomínky na našeho kolegu, skladatele a kamaráda Františka Jančíka, který se na nás již dívá a kontroluje nás od nebeských bran. Zemřel 3.5. 2018 ve věku 82 let. Vánoční koncerty a Rybovky proběhly v tradiční pohodě a v rozsahu, viz. výčet akcí 2018 níže. Poslední koncert jsme uskutečnili v předposlední den roku na Libínském Sedle v tradiční rodinně-společenské atmosféře. Ta se nesla po té i při posledním sborovém posezení v prachatické restauraci U Lachtana. Po celý rok probíhala v Prachatickém deníku, resp. v denících po celé republice, v rámci 100. Výročí  vzniku samostatného československého státu, vzpomínková anketa „ Tak jsme žili u nás“. Každý pátek se na celé jedné straně objevovaly fotografie a krátké texty z historie spolků, sportovních oddílů a dalších organizací našeho okresu. Velice nás potěšilo, že řada historických fotografií z naší činnosti s příslušným textem se neobjevila jen v jednom týdnu, ale ve dvou.

K 30.12. 2018 jsme , dle pečlivých statistik Libuše Dortové, uskutečnili 953 koncertů. Dá se předpokládat že v roce 2020 bychom mohli dosáhnout čísla 1000. Zatím prošlo našimi řadami okolo 150 zpěváků, vydali jsme 4 CD. Česká píseň, Tmavomodrý svět, Česká mše vánoční, Kantáta J.N. Neumann. V současné době máme 32 aktivních zpěváků.  Dirigenti jsou v pořadí 7. a  8. Zpíváme ve 13 cizích jazycích.

Kalendář akcí

-         18.2. – soustředění a následná výroční schůze – klubovna sportovní haly

-         21.3. – Vítání jara – sklepy radnice

-          2.4. -   Velikonoce s PKF KOSTEL SV. Petra a Pavla